استعدادهایی در ابعاد جسمی، علمی، معنوی و… در وجود انسان نهفته است؛ اما رشد و بالندگی این استعدادها، در برخورد با حریف شکوفا میشود. هر رکورددار ورزشی یا کسی که در مسابقات علمی جهانی، رتبه ممتازی را احراز می کند، در آغاز کار خودش هم باور ندارد که چنین توان و نیرویی دارد و این تا حدی مرهون وجود حریف در میدان است؛ چون اگر حریف نبود او هم به کار نمی افتاد و تلاش نمی کرد تا جلوه کند؛ بنابراین، وجود حریفی همانند شیطان لازم است تا توانایی های عظیم معنوی انسان که حتی برای خود ما او ناشناخته است، رخ نماید و خود را نشان دهد. [1] در نتیجه یکی از فواید وجود شیطان، زمینه سازی برای پیشرفت او و رسیدن به مقامات عالیه است.
امیرالمؤمنین علی(علیه السلام) میفرماید: «صافّوا الشَّیطانَ بِالمُجاهَدَة وَ اغلبوُه بِالمُخالَفَة تَزکوا أنفُسَکُم وَ تَعلُوا عِندَ اللهِ دَرَجاتِکُم»؛[2]«با شیطان جهاد کنید وبا نافرمانیاش بر او چیره شوید تا جانتان رشدیافته، درجاتتان نزد خدا بالا رود».
شیطان در ابتدا از در خیرخواهی و نصیحت وارد می شود و پیشنهادات خود را به انسان ارائه می دهد، او زشت را زیبا و زیبا را زشت جلوه میدهد و وقتی انسان را اسیر کرد، فرمان می دهد و آنگاه انسان، دانسته و از روی عمد گناه می کند یعنی می داند این کار بد است، اما چون به دام شیطان افتاده و مبتلا شده است آن را انجام میدهد. بنابراین در مقابل شیطان باید با تمام نیرو صف آرایی کرد و در این مصاف، خدا، وحی، فرشتگان و عقل انسان را یاری میکنند ودر اینصورت یعنی با کمک و نصرت خدا و اولیای او، اگر انسان ببازد، جای تعجب است.
حضرت سجاد (علیه السلام) میفرمود: اگر کسی هلاک شود، جای تعجب است. خدایی که این همه مهربان است که یک گناه را یک کیفر میدهد ولی یک ثواب را ده برابر پاداش میدهد، در این صورت، وای به کسی که یکیهای او بر دههای او غالب شود. [3]
[1]- فتح الله، نجارزادگان، مصاف بی پایان با شیطان، ص 30.
[2]- عبدالواحد، آمدی، غرر الحکم ودرر الکلم، ترجمه محمد علی انصاری قمی، بی نا، دارالکتاب،1352،ص459.
[3]- عبدالله، جوادی آملی، مراحل اخلاق در قرآن، قم، اسرا،1377، ص 104-105.