هنگامی که آیه 6 سوره تحریم نازل شد: « يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَكُمْ وَ أَهْلِيكُمْ ناراً » ای کسانی که ايمان آورده ايد، خود و خانواده خود را از آتشی که هيزم آن مردم و سنگها هستند، نگه داريد. جابر بن عبدالله انصاری آمد نزد حضرت و گفت: یا رسول الله (ص) می دانیم چگونه مراقب خود باشیم، اما نمی دانیم از خانواده مان چگونه مراقبت کنیم؟
حضرت فرمودند: چهار کار انجام دهید؛
1. خودت عامل به خیر باش
آنچه که می خواهید بچه هایتان بشوند، باشید. علامه مجلسی هفته ای نیم ساعت برای بچه هایشان حرف می زندد اما در طول هفته به همان ها عمل می کردند. با دستورات الهی شوخی نکنید تا بچه ها جدی بگیرند. نه فقط اعمال دینی را رعایت کنیم بلکه اخلاق دینی را هم رعایت کنیم. یکی از دلایل این که در خانواده متدینین بچه نماز نمی خواند و یا دختر حجاب نمی گیرد، این است که بچه ها رفتار دینی می بینند و اخلاق دینی نمی بینند. گاهی خودمان عامل بی دینی فرزندانمان می شویم. می گوید اگر این دین است باید اول در خودت اثر بگذارد وقتی نگذاشته من هم نمی خواهم.
سید مهدی قوام، کسی بود که در عوض کردن آدم ها تبحر خاصی داشت. به مراسمی رفتند و پاکتی به ایشان دادند. شخصی همراهش بود با او به خیابان لاله زار رفت. در مسیر لاله زار، زنی با آرایش غلیظ دید که منتظر است ماشینی بیاید و او را ببرد.
به همراهش گفت: برو او را صدا کن، من کارش دارم. همراهش گفت: زشت است آقا ! ولی رفت و آن زن را صدا زد و از همان سمت رفت تا به او تهمتی نزنند.
وقتی آن خانم آمد، سید پاکت را از جیبش در آورد و گفت: این هدیه سید الشهدا علیهالسلام به تو است بیا قول بده تا این پول کفاف زندگی ات را داد کنار خیابان نایستی.
حدود یک سال گذشت. آقا سید مهدی قوام به کربلا رفت، آقایی دوید به سمت ایشان و گفت خانومم با شما کار خصوصی دارد، من هم میروم کناری می ایستم تا کارش را به شما بگوید.
خانم پوشیه زده بود؛ پوشیه را کمی کنار زد و هق هق گریه می کرد. می گفت من همان زن لاله زارم، شما آن شب رفتید و من تا ده دقیقه گریه کردم و عهد بستم دست از کارم بکشم و محجبه شدم و خدا همسری به من عطا کرد و حال به کربلا آمده ایم. تو زندگی مرا عوض کردی.
اخلاق دینی خیلی از انسان ها را زیرو رو می کند، حتی اگر سنگ شده باشند.
2. بچه ها را متذکر خداوند کنید
مقصود این است در خانه فضایی درست کنید که فضای غفلت نباشد و فضای ذکر باشد.
خانه ای که 3000 شبکه ماهواره ای درآن باز است نمی تواند فضای ذکر باشد. آسمانیان وقتی زمین را نگاه می کنند برخی خانه ها همچون ستاره می درخشند و برخی به چشم نمی آیند؛ روایت داریم اگر بلایی بخواهد نازل شود ملائک برای اهل این خانه ها دعا می کنند و بلا دور می شود و می گویند اینان را ما می شناسیم.
اگر در زمین ناشناخته ایم، در آسمان ها شناخته شویم. در خانه ها روضه بگیرید، قرآن بخوانید. در روایت از امیرالمؤمنین علیهالسلام داریم منزلی که خیلی قرآن در آن خوانده می شود: « تَهجُرُهُ المَلائِکةُ و تَحضُرُهُ الشَّیاطین»
3،4. فرزندانتان را امر به معروف و نهی از منکر کنید.
در روایات آمده است بقیه فرائض با امر به معروف و نهی از منکر حفظ می شوند، در صورتی که در جامعه ما حذف و کم رنگ شده است.
با دعوا امر به معروف نکنید. کلید و شاه کلید تربیت رفاقت است و رفاقت هم احتیاج به توضیح ندارد، رفیق شخصیت رفیق را حفظ می کند، رفیق برای رفیقش وقت می گذارد، وقت بگذاریم برای بچه هایمان.
گاهی رفیق حرف می زند او گوش می کند، گاهی او حرف می زند رفیق گوش می دهد، دو طرفه است، پادگان که نیست، با بچه هایمان، صمیمیت داشته باشیم. حتی اگر نیاز باشد تذکری هم بدهیم تذکر با رفاقت است، یک جاهایی هم اگر احیانا یک چیزی می بینیم که به سلیقه ی ما نمی خورد یک مقدار دندان روی جگر بگذاریم.
رقبای تربیتی جدیدی وارد خانه ها شده اند و با بچه ها رفیق می شوند، نگذاریم همراه اول بچه هایمان گوشی موبایل یا کامپیوترشان باشد، شبکه های اجتماعی باشد ، بلکه همراه اولش باید پدر و مادر و برادر و خواهرش باشند.
در خانه ی حضرت زهرا و امیرالمؤمنین علیهما السلام آن چیزی که بین این دو و بچه هایشان حاکم بود رفاقت و صمیمیت بود. اولا امیرالمؤمنین و حضرت زهرا(سلام الله علیها) بچه ها را با احترام صدا می کردند، یا ابامحمد و یا اباعبدالله صدا می زدند، در عین شوخی و بازی که با آنها داشتند.
پیغمبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) وقتی خانه ی حضرت زهرا (سلام الله علیها) می آمدند، روی دست و پا می ایستادند و حسنین سوار می شدند و حضرت دور می زدند. در روایت آمده است، ایشان ” افکه الناس مع الصبیان” شوخترین افراد با بچه ها بودند؛ ولی ما کمی که سنمان بالا می رود می گوییم بازی با بچه ها در شأنمان نیست.
سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین عالی، شب پنجم فاطمیه دوم سال 96 در محضر امام خامنه ای http://eheyat.com
# تفسیر_آیه
#تفسیر_آیه6_سوره تحریم
#سخنرانی_حجه الاسلام عالی